Ja sigui perquè ens coneixem gairebé de memòria els textos bíblics o perquè la realitat que expressen ens queda cada cop més lluny, a vegades resulta que no ens adonem de la radical bona notícia que els evangelis ens volen transmetre (o com a mínim això és el que em passa a mi). Per això, quan algú com en Richard Beck ens ofereix al seu blog
una aproximació a l'escena nadalenca dels pastors des de la perspectiva de la psicologia social, és com si un aire fresc ens transportés al lloc mateix on els pastors guardaven el ramat, just abans de que s'aparegués l'angel amb la bona notícia d'una gran alegria per a tot el poble.
|
From Zee Pack at Flickr |
Els pastors, segons suggereix en Richard Beck, tindrien una psicologia més pròxima a la dels pobles ramaders, que a la dels pobles agrícultors. Si això és així, d'acord amb els estudis acadèmics que diferncien aquestes cultures, els pastors serien més violents i venjatius
que els "pacífics" camperols. La diferència psicològica entre aquests tipus de societats
és facil d'explicar. A un agricultor és difícil robar-li la collita,
encara que dos lladres vagin de nit al camp difícilment poden fer gaire
negoci. En canvi, dos persones poden robar amb gran facilitat tot un
ramat. Així que mentre el camperol dorm tranquil.lament a casa
practicament tot l'any, i potser es preocupa una miqueta quan la collita
ja està madura, el ramader ha d'estar vigilant dia i nit que no li
prenguin el bestiar. (I així ha de ser, si jo tingués els meus estalvis
apilats en paquets al meu jardí, també els vigilaria nit i dia).
Aquestes diferències fan que les societats ramaderes desenvolupin una
cultura i una "ètica de l'honor", on s'ha de castigar severament
qualsevol atac a lo propi, mentre que les societats agricultores
desenvolupen una cultura més pacífica i menys venjativa.
|
Pau Cabot. Ovelles sense pastor, Mallorca |
Si mirem l'escena dels pastors sota aquesta llum, la sorpresa del que passa és encara més gran. Després de sentir la bona notícia d'un infant que ha nascut i d'escoltar els estols celestials proclamant pau als homes que Déu s'estima, els pastors van i deixen el ramat per anar a veure un nen! L'evangeli ens diu que hi anaren de pressa, així que encara que explicitament no digui que per un dia van deixar el ramat, és fàcil de pensar-ho. Estaven bojos els pastors? Més aviat jo diria que es van pedre la por i van deixar-se omplir per la bona nova, van viure per un dia com si el Regne de Déu, on tots som germans, hagués arribat totalment a la terra. És un miracle de la nit de Nadal. Els pastors van creure els àngels quan proclamaven "Pau a la terra".
Finalment dir que aquesta història de pastors m'en recorda una altra, la paràbola del bon pastor, que deixa noranta nou ovelles per anar a buscar-ne una que s'ha perdut! Sorprèn tant que capgira els nostres esquemes. L'amor de Déu és així de gran.
Bé, us deixo doncs amb la cita de Lluc i espero que el post us hagi agradat. Els vostres comentaris, com sempre, son molt benvinguts.
A la mateixa contrada hi havia uns pastors que vivien al ras i de nit es rellevaven per guardar el seu ramat. Un àngel del Senyor se'ls va aparèixer i la glòria del Senyor els envoltà de llum. Ells es van espantar molt. Però l'àngel els digué:
-No tingueu por. Us anuncio una bona nova que portarà a tot el poble una gran alegria: avui, a la ciutat de David, us ha nascut un salvador, que és el Messies, el Senyor. Això us servirà de senyal: trobareu un infant faixat amb bolquers i posat en una menjadora.
I de sobte s'uní a l'àngel un estol dels exèrcits celestials que lloava Déu cantant:
-Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que ell estima.
Quan els àngels els deixaren i se'n tornaren cap al cel, els pastors deien entre ells:
-Arribem-nos a Betlem a veure això que ha passat i que el Senyor ens ha fet saber.
Hi anaren doncs, de pressa i trobaren Maria i Josep, amb el nen posat a la menjadora. (Lc 2:8-16)
Aquest article ha estat re-penjat al blog. Originalment va aparèixer el 3 de Gener 2010. Podeu consultar el post d'en Richard Beck aquí En l'article original el segon paragraph començava: Els pastors, segons suggereix en Richard Beck, tindrien una psicologia
semblant a la dels pobles ramaders, és a dir, serien -d'acord amb uns
estudis acadèmics que podeu llegir si voleu- més violents i venjatius
que els pacífics camperols, que en aquest cas s'associarien als pobles
agricultors.
A l'Asterix potser dirien: "Son bojos aquests pastors!"
ResponEliminaNo ho havia mirat des d'aquesta prespectiva, bona reflexió.
ResponElimina